En riktig Gristårta

Här kommer ett recept till en riktigt barnkalastårta som faktiskt faller både vuxna och barn i smaken!
 
Browniebotten:
 
120gr mörk choklad
100gr smör
1,5dl socker
2 ägg
1,5msk vaniljsocker
1krm salt
1,5dl vetemjöl
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen och rör i chokladen. Ta bort från värmen.
Tillsätt socker & rör tills det är jämt fördelat.
Tillsätt äggen, ett i taget och rör om.
Tillsätt vaniljsocker och salt.
Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar botten, ca 22cm i diameter.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på botten av formen. Häll i smeten.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna.
 
Hallonmousse:
 
2,5dl grädde
3,25 st gelatinblad
3,5dl hallon (går bra med tinade från frysen)
0,25msk vaniljsocker
1,25dl matlagningsyoghurt
0,5dl socker
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt.
Vispa grädden.
Mixa hallon, socker och vaniljsocker.
Blanda med yoghurten.
Smält gelatinen, kyl ner med lite av hallonen - tillsätt resterande hallonsmet.
Vänd ner grädden.
 
Chokladganache:
2dl grädde
2msk smör
2msk vaniljsocker
200gr mörk el ljus blockchoklad
 
Gör så här:
Koka upp grädde med smöret.
Ta bort kastrullen från värmen. Vispa i vaniljsockret.
Lägg i chokladen och vispa tills all chokladen smält.
Ganachen skall bli jämn, blank och slät.
Ställ kallt och vänta in att den börjar stelna lite.
Rör ofta i ganchen så den inte klumpar sig utan förblir slät.
Tänk dock på att man skall kunna hälla ganachen över tårtan så låt den inte blir för hård.
 
Sätta ihop tårtan:
 
Till detta behövs KIT KAT el. Willys egna variant av KIT KAT (Passar bäst med Willys egna variant som heter DIDO). Sen behövs även lite garnering i form av badande små marspiangrisar som man lätt fixar själv med lite färgad marsipan.
 
Ta en form med löstagbar botten, ca 22 i diameter.
Lägg ett bakplåtspapper i botten.
Sätt KITKAT / DIDO utmed kanterna (OBS! Texten mot kanterna - se bilden)
Ta browniebotten och skär till så den passar in längst ner i formen.
Häll över hallonmoussen.
Låt stelna i kylen en stund.
Känn med fingret för att se så den håller för att hälla på ganachen.
Häll på ganachen. In i kylen en stund.
Innan ganachen stelnar helt lägg i de små grisarna.
 
Vips har ni fått en gristunna! :-)
 
På med ett litet sidenband och ni har fått en underbart söt och välsmakande tårta!
 
 
/sophieshusbakar.blogg.se

Chokladbollstårta

Japp, av namnet att döma så kan man inte misslyckas - alla gillar ju chokladbollar!!! :-)
Väldigt mastig men ack så god!
Hittade ett recept på nätet & efter lite testande fram & tillbaka så formade jag mitt egna recept.
 
Mörka chokladbollar:
100gr rumsvarmt smör
6msk kakao
1dl socker
1tsk vaniljpulver
3,5dl havregryn
3msk kallt kaffe
1dl vaniljkräm
3/4dl vispad grädde
 
Gör så här:
Blanda smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn & kaffe.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkrämen samt grädden - vänd ner - vispa ej hårt!
 
Ljusa chokladbollar:
100gr rumsvarmt smör
4msk o'boy
3/4dl socker
1tsk vaniljpulver
3,5dl havregryn
3msk mjölk
1dl vaniljkräm
3/4dl vispad grädde
 
Gör så här:
Blanda smör, o'boy, socker, vaniljpulver, havregryn & mjölk.
Vispa tills allt är väl blandat.
Tillsätt vaniljkrämen samt grädden - vänd ner - vispa ej hårt!
 
Vita chokladbollar:
150gr smält vit choklad
100gr rumsvarmt smör
3/4dl socker
1tsk vaniljpulver
2,5dl havregryn
1/2dl kokos
3msk mjölk
1dl vaniljkräm
3/4dl vispad grädde
 
Gör så här:
 
Smält vit choklad i micron alt. över vattenbad.
Blanda smör, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos & mjölk.
Vispa tills allt är väl blandat.
Häll försiktigt i den smälta chokladen under omrörning.
Tillsäll vaniljkrämen samt grädden - vänd ner - vispa ej hårt!
 
Sätt ihop tårtan:
 
Lägg plastfolie i en form med avtagbar botten.
Jag har använt mig av en hög form med D=18.
Tryck ut smeten lager för lager.
Tänk på att den du lägger längst ner kommer högst upp.
Ställ i kylen i minst 6 timmar innan du dekorerar den.
Tårtan håller sig utmärkt i kylen i 1-2 dagar innan du behöver dekorera.
 
 
Spackla tårtan med smörkräm alt. grädde.
Recept på smörkräm hittar du här.
 
Om man vill kan man även täcka tårtan med marshmallowfondant / marsipan / sugarpaste.
Tänk då på att man bör ha smörkräm alt grädde under.
Recept på marshmallowfondant hittar du här.
 
 
 
/sophieshusbakar.blogg.se

Smörkräm

Smörkräm som funkar bra till både frosting på cupcakes el som ovanlager till tårtor.
Kan varieras i det oändliga med olika smaktillsatser.
Här kommer i allafall basreceptet - varianter på smaksättningar kommer lite längre ner.
 
Ingredienser:
115gr smör
4-4,5 florsocker
2tsk kokande vatten
karamellfärg / pastafärg om man vill
 
Gör så här:
 
Vispa smöret fluffigt - gärna i 10 minuter då försvinner lite av smörsmaken.
Tillsätt florsockret - lite i taget.
avsluta med det kokande vattnet samt ev. färgsättning och smaksättning.
Tillsätt mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.
 
 
Förslag på smaksättning:
 
4msk kakao
 
1/2tsk vaniljpulver
 
1-2msk saft
 
3-4tsk likör
 
60gr smält choklad
 
1tsk smakessens (arrak / mint / smultron / jordgubb etc.)
/sophieshusbakar.blogg.se

Marshmallow fondant

Marshmallowfondant är ett gott alternativ till sugarpaste eller marsipan.
Smakar dessutom mycket godare!!!
 
Ingredienser:
200gr marshmallows (vita & färska)
500gr florsocker
kokosfett
2msk vatten
 
Gör så här:
 
Smörj en skål med koksfett.
Smält marshmallowsen tillsammans med 2msk vatten. Går att göra över vattenbad eller på låg värme i micron.
Smörj en annan skål med kokosfett & sikta ner florsockret. Gör en grop i mitten & häll i den smälta marshmallowsen. Arbeta ihop tll en jämn deg (använd händerna när degen blivit mindre kladdig).
Låt vila i rumstemperatur i minst en timma - helst över natten.
Kan förvaras i sluten påse i ca 3 veckor.
 
 
/sophieshusbakar.blogg.se
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se